Navigation Menu+

FIK-pionjärer

Posted on 2 maj, 2010 by in Idrott | 2 comments

Pionjärtrio För i år 90 år sedan bildades Fengersfors Idrottsklubb. Året var alltså 1920 och på bilden ser vi tre av pionjärerna från den tiden. Från vänster Arvid Strand, Axel "Svingel" Andersson och Artur Pettersson. Det fanns förutom Axel "Svingel" ytterligare en Axel i laget och det var Axel Ottosson. Enligt historien så höll sig den ene oftast i framkant och den andre lite bakom så dom gick under det passande namnet "framaxel och bakaxel". Bilden har vi fått av Björn Engholm.

2 Comments

  1. Allt färre minns väl dessa pionjärer, men ännu finns det många gamla fengersforsare som säkert känner igen dem.
    Svingel, eller svingéll, var en legendar som lever i minnet hos många, långt efter sin död 1970. Han var född 1890, anställdes på bruket 1916 och blev privatchaufför åt disponenten. Åren 1920/21 kom FIK till, inte minst genom Svingels insats och han blev redan då ordförande. Kassör blev Arvid Strand, också i bild, och sekr. Bertil Ek. Svingel måste ha haft bra tumme med disponenten då han lyckades utverka material till föreningen, år 1938 blev han änkling och i oktober 1968 gick han i pension. Det året gick hans FIK till kvartsfinal i stora DM för andra året i rad och personerna på bilden kunde glädja sig över sin förenings utveckling, inte mins den tredje pionjären i bild, Artur Pettersson, vars tre söner under många år under 50/60-tal bar upp klubbens A-lag – en FIK-tradition värd att notera.

  2. Rättelse: Året Svingel gick i pension var givetvis 1958 och inget annat. Det var 1957 och 1958 som FIK spelade så starkt i DM. Först efter förlängning i kvartsfinalen kunde Viken besegra FIK och 1958 mötte FIK i kvarten Billingsfors. Artur var den av pionjärerna som levde längst, till 1988 och hans söner var den kända trion Rune, Johnny och Roy Pettersson.

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *